wtorek, 28 maja 2013

Quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem

Dzisiaj kolejna propozycja z serii kuchnia oszczędnej gospodyni :) Wraz z końcem miesiąca, moje pomysły dań na obiad są coraz bardziej niskobudżetowe, dlatego oczekując na wypłatę chcę zaproponować przepis na quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem. Ten wypiek bardzo smakuje moim rodzicom, którzy lubią połączenia zaproponowanych w nim smaków.

Składniki

Ciasto: 
http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html

Nadzienie:
  • 4 - 5 ugotowanych ziemniaków
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • Zalewa - 15 ml śmietany, 3 - 4 łyżki mleka, jajko, pół pęczka pietruszki, majeranek, vegeta, gałka muszkatołowa, pieprz
Wykonanie:


Ciasto wykładamy do formy.


Boczek drobno kroimy i smażymy na patelni przetartej wcześniej octem winnym, dzięki czemu tłuszcz nie pryska na nas :)


Cebulę kroimy w półtalarki i smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku.



Na ciasto wykładamy 2/3 zesmażonego boczku, większość cebuli (3/4), a na wierzchu układamy pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki i posypujemy je resztą boczku.


Składniki zalewy mieszamy z pozostałą cebulą.



Zalewą polewamy przygotowany placek i pieczemy ok 50 minut w rozgrzanym piekarniku.


Gdy wierzch quiche się zarumieni, to znak że nasz wypiek jest gotowy.


Smacznego :)

1 komentarz:

Qchenne-inspiracje, Małgosia pisze...

mmmmmmmmmm uwielbiam takie dania !