poniedziałek, 27 maja 2013

Tarta z zielonymi warzywami i kurczakiem



Tarta z zielonymi warzywami i kurczakiem to moja kolejna propozycja na "placek", który jest zdrowym, a szybkim daniem na każdą okazję :) Spróbujcie sami.

Składniki

Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html

Nadzienie do tarty:
  • filet z kurczaka (1/2 pojedynczej piersi)
  • przyprawy do kurczaka (curry, do grilla, gyros)
  • pół cukinii
  • brokuły (kilka różyczek)
  • 1 ugotowany ziemniak
  • śmietana (3 łyżki)
  • 1 jajko
  • natka pietruszki (1/3 pęczka)
  • przyprawy do zalewy (tymianek, majeranek, vegeta, papryka ostra





Trochę zmodyfikowałam / ulepszyłam przepis na ciasto, dzięki czemu jest mniej tłuste, a nadal bardzo smaczne.

Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy ze sobą ba sprężysty placek. Ponieważ robię tartę wytrawną, do ciasta dodałam majeranek, który daje przyjemy posmak, a w dodatku ma właściwości ułatwiające trawienie (i działanie wiatropędne).


Ciasto wykładamy na formę i dokładnie ją nim oblepiamy, po czym nakłuwamy placek widelcem, by podczas pieczenia nie robiły się bańki powietrza.


Tak przygotowaną blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 - 15 minut w 180 stopniach.

Na patelni pod przykryciem smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz kilka różyczek brokułu.


 Cukinię kroimy w plastry grubości max 1 cm.


I smażymy ją na patelni bez dodatku tłuszczu z każdej strony, by zmiękła i puściła wodę. chcemy w ten sposób uniknąć sytuacji, gdy cukinia w trakcie pieczenia pozbędzie się płynów, które wsiąkają w ciasto i nie możemy się ich pozbyć, a czasem powodują zakalec.

 

Ugotowanego ziemniaka kroimy w drobną kostkę, podobnie jak zdjęty z patelni brokuł.


Składniki wykładamy na formę z ciastem.


Następnie dodajemy usmażoną pierś z kurczaka.


A na wierzchu układamy plastry cukinii.


Całość zalewamy kilkoma łyżkami śmietany z jajkiem oraz przyprawami.


I wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 40 min.


Gdy wierzch tarty jest przypieczony, a ciasto zarumienione, wyjmujemy nasze dzieło i jemy :)
Jak każda tarta ta również wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

1 komentarz:

Nashelly pisze...

Uwielbiam takie wytrawne tarty... Kurczak, warzywa, zioła - pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl