Co zrobić z resztkami? Możemy wykorzystać je na różne sposoby, w domowej pizzy, tarcie, zapiekance (makaronowej, ryżowej, ziemniaczanej) lub we frittacie :)
Cóż, w lodówce każdego domu znajdziemy resztki, pojedyncze produkty, z którymi sami nie wiemy co zrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli.
Składniki (resztki znalezione w lodówce):
- kawałek mielonego kotleta
- ugotowana marchew (np. z rosołu / bulionu na zupę)
- papryczka chilli
- pomidory w puszce
- jajka
- zielenina - u mnie koperek i zioła prowansalskie
- przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso i chilli rozdrabniamy, podsmażamy na małej ilości oleju.
Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojoną w cząstki marchew.
W międzyczasie na talerz wbijamy jajka, dodajemy do nich koperek, pieprz, sól, zioła i mieszamy widelcem na jednolitą masę.
Masę jajeczną wylewamy na patelnię. Na wierzch kładziemy rukolę (możemy ją wcześniej odrobinę rozdrobnić) i całość smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu.
To danie możecie jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno :) Na obiad, kolację lub pożywne śniadanie. Samo, z warzywami lub na kanapce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz