poniedziałek, 20 stycznia 2014

Frittata z mięsem i rukolą



Co zrobić z resztkami? Możemy wykorzystać je na różne sposoby, w domowej pizzy, tarcie, zapiekance (makaronowej, ryżowej, ziemniaczanej) lub we frittacie :)

Cóż, w lodówce każdego domu znajdziemy resztki, pojedyncze produkty, z którymi sami nie wiemy co zrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli.

Składniki (resztki znalezione w lodówce):
  • kawałek mielonego kotleta
  • ugotowana marchew (np. z rosołu / bulionu na zupę)
  • papryczka chilli
  • pomidory w puszce
  • jajka
  • zielenina - u mnie koperek i zioła prowansalskie
  • przyprawy: sól, pieprz


Wykonanie:

Mięso i chilli rozdrabniamy, podsmażamy na małej ilości oleju.


Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojoną w cząstki marchew.


Całość trzymamy na ogniu tak długo, aż odparujemy wodę z pomidorów.

W międzyczasie na talerz wbijamy jajka, dodajemy do nich koperek, pieprz, sól, zioła i mieszamy widelcem na jednolitą masę.


Masę jajeczną wylewamy na patelnię. Na wierzch kładziemy rukolę (możemy ją wcześniej odrobinę rozdrobnić) i całość smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu.


To danie możecie jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno :) Na obiad, kolację lub pożywne śniadanie. Samo, z warzywami lub na kanapce :)

Smacznego!

Brak komentarzy: