piątek, 17 stycznia 2014

Muffiny z jabłkiem i rodzynkami



Kochani czytelnicy mojego zacnego bloga, dzisiaj przepis na łatwe w wykonaniu, szybkie, ZDROWE, a przy okazji bardzo smaczne muffiny :) Ich przygotowanie (wraz z upieczeniem) nie powinno zająć więcej niż godzinę. Na prawdę warto, z resztą sami sprawdźcie :)

Mojemu wybrankowi smakują bardzo, a to najzacniejsza dla mnie pochwała :D


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych i płatków owsianych
  • garść rodzynek
  • po łyżeczce: cynamonu, sody, proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru - można w zamian dodać słoik konfitur o dowolnym smaku (wówczas już nie dodajemy ani cukru, ani wody)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 małe jabłka (ew. 3 średnie lub 2 duże)




Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wkładamy do jednej miski.


Mieszamy.


Obieramy jabłka.


Do miski z suchymi składnikami dodajemy olej, wodę oraz starte jabłka, to one zapewnią wspaniałą wilgotność i świeżość naszym babeczkom.

Całość mieszamy na jednolita masę, którą wypełniamy wcześniej przygotowane foremki.

 

Pieczemy ok 30 minut sprawdzając stopień upieczenia przy pomocy patyczka. Jeśli po wyjęciu jest suchy, muffiny są gotowe.

Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, posypujemy nasz wypiek cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy: