Od jakiegoś czasu w Warszawie wszyscy obserwujemy modne na burgery. Jak grzyby po deszczu wyrastają hipsterskie knajpki, serwujące ten specjał, wg własnych receptur. Wraz z Ukochanym i znajomymi podążamy ich szlakiem, smakując tych wyrobów i oceniając zgodnie z naszą indywidualną skalą, ale ponieważ nie odnaleźliśmy jeszcze burgera idealnego, zdecydowaliśmy wraz z moim Wybrankiem stawić czoło temu zagadnieniu i własnoręcznie przyrządzić burgera doskonałego :)
Do tematu podeszłam ambitnie, wysoko stawiając sobie poprzeczkę. Skoro mamy konkurować z najlepszymi, sami musimy tacy być ;) Dlatego nasze zmagania rozpoczynam od przepisu na domowe bułeczki, przez sosy, aż po kotlety.
Efekty sprawdźcie i oceńcie sami :)
P.S. Podane przeze mnie proporcje wystarczą na ok 4 - 5 kanapek.
1. Bułeczki (wg przepisu kwestiasmaku.pl):
Składniki:
- 125 ml dobrze ciepłego, ale nie gorącego, mleka
- 12 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki mąki
- 1/4 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 50 g bardzo miękkiego masła
- opcjonalnie: sezam do posypania, żółtko z łyżką mleka do posmarowania
Wykonanie:
W przybliżeniu połowę mleka wlewamy do miseczki lub dużego kubka, dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 15 minut, aż na powierzchni powstanie piana.
W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, sól, żółtko, resztę mleka i rozczyn z drożdży.
Następnie dodajemy masło i zagniatamy ciasto już ręką. Wyrabiamy je ok 10 minut, do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Wtedy oprószamy je delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Delikatnie urywamy kawałki masy i kształtujemy z nich bułeczki. Odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godziną.
- Sos prawie jak z McDonald's
Składniki:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- łyżeczka octu winnego
- mało ogórek kiszony
- kawałeczek cebuli
- pieprz, sól, ostra papryka, kilka kropel tabasco
- kilka liści świeżej bazylii
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładką masę.
- Sos Adobo
Składniki:
- 3 świeże papryczki chilli
- kilka ząbków czosnku, ja użyłam 5
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- łyżka nasion kolendry
- 2 goździki
- ocet jabłkowy wg uznania
- opcjonalnie płaska łyżka kminu rzymskiego
Wykonanie:
Analogicznie do wcześniejszego przepisu, wszystkie składniki na sos wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na jednolitą masę.
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- żółtko
- 200 ml oliwy z oliwek
- cytryna
- sól, pieprz
- rukola, natka pietruszki
Wykonanie:
Do pojemnika blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, żółtko jajka, sól, pieprz i całość miksujemy. Kolejno w małych porcjach dodajemy oliwę i miksujemy jak majonez na gładką, jednolitą masę.
W gdy baza jest gotowa, do pojemnika dodajemy rukolę, pietruszkę (wg uznania, ja dodałam garść rukoli i odrobinę mniej natki) oraz wyciśnięty sok z cytryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji.
3. Kotlety
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego bez kości
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- kawałeczek cebuli
- 1 jajko
- kilka liści bazylii
- sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, tak, żeby zmieściły się do maszynki do mięsa i mielimy je.
Do zmielonej masy dodajemy jajko i przyprawy, a następnie mieszamy mięso. W międzyczasie próbujemy czy stopień doprawienia jest odpowiedni, jeśli tak z mięsa formujemy płaskie kotlety i smażymy na wolnym ogniu, na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 min z każdej strony, tak, by burgery były wilgotne, nie wysuszone, bo będą wiurowate :( Musicie próbować i utrafić odpowiedni moment.
FINAŁ, czyli łączenie wszystkich składników i przygotowanie najwspanialszego BURGERA ever :)
Dodatki do burgerów to kwestia Waszej wyobraźni, tylko ona może nas ograniczyć :) Najpopularniejsze z nich, to przykładowo:
- pomidor świeży (i suszony)
- ogórki świeże, konserwowe lub kiszone
- sałata
- rukola
- kiełki
- awokado
- bekon
- smażone pieczarki
- ser pleśniowy / feta / cheddar
- papryka świeża lub konserwowa
- ananas
- jajko
Wykonanie:
Bułkę kroimy na pół. Każdą z części smarujemy sosem, by nie była sucha.
Następnie kładziemy dodatki, ja w poniższym burgerze wykorzystałam sałatę, rukolę, ogórki konserwowe, plaster pomidora, kiełki.
Na wierzch kładziemy kotlet, który również smarujemy sosem, po czym składamy obie części do siebie otrzymując pięknego burger'ka :D
W kolejnej kombinacji użyłam plasterków świeżego ogórka, a na kotlecie położyłam plasterek sera cheddar, który się rozpuścił i cudownie dopełniał smak kanapki.
Oczywiście wg nas, burgery były pyszne! Jednak najważniejsze jest to, jak wiele radości dostarczyło nam komponowanie ich i przygotowywanie wszystkiego od zera :) Teraz możemy z czystym sumieniem oceniać dokonania innych, w tym "profesjonalistów".
Jeśli lubicie spędzać czas w kuchni, gorąco polecam Wam przygotowanie burgerów, bo to wspaniała zabawa :) i cudowny czas jaki możecie spędzić z najbliższą osobą! :)
HAVE FUN! <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz