wtorek, 14 stycznia 2014

Muffiny kawowo-czekoladowe



Na osłodę tego tygodnia, przepis na coś słodkiego z nutką kawy - przepis na muffiny :)


Składniki na 12 sztuk:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego i 0,5 szklanki mleka (lub szklanka maślanki)


Wykonanie:

Łączymy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kawę, cukier waniliowy, sól.


Kruszymy czekoladę i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.


Roztapiamy masło, po przestudzeniu dodajemy do niego jajka, mleko i maślankę.


Łączymy ze sobą suche składniki z mokrymi.


Następnie napełniamy ciastem foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 minut, sprawdzając patyczkiem stopień wypieczenia.


Po ostudzeniu, muffiny możemy oprószyć cukrem pudrem, lukrem lub jak ja to zrobiłam, polać rozpuszczoną w kąpieli parowej czekoladą i na wierzch zetrzeć na tarce o drobnych oczkach czekoladę w kontrastującym kolorze, do rozpuszczonej.


Smacznego :)

1 komentarz:

Elficzna pisze...

uwielbiam WSZYSTKO co jest kawowe :)