wtorek, 19 marca 2013

Rogaliki z kruchego ciasta z marmoladą

Od jakiegoś czasu "chodziły" za mną rogaliki z marmoladą, smaczny i lekki słodki smakołyk :)


Podzielę się z Wami przepisem na ten deser, którego sekretem i kluczową kwestią jest niesamowicie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach.

Składniki:
  • 2 1/4 szklanka mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:


Ze składników zagniatam ciasto...


...dzielę je na trzy równe części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 2mm...


...następnie nożem wykrajam trójkąty - wielkość wg uznania, boki moich trójkątów mają ok. 10cm. Na ciasto nakładamy marmoladę lub, np. jabłka i zawijamy formułując rogalik. Ponieważ ciasto nie rośnie, powstały rogalik po upieczeniu będzie miał niemal identyczne rozmiary, jak przed wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu sami możecie zdecydować jaką wielkość ciastek preferujecie i wycinać odpowiedniej wielkości figury :). Jak wspomniałam do rogalików nakładamy marmoladę, nie np. dżem, nutellę, etc. ponieważ takie nadzienie w wysokiej temperaturze staje się płynne i wycieknie z ciasteczek.


Pieczemy w ok. 15 - 20min w temteraturze max. 200 stopni.


Smacznego!

Brak komentarzy: