Od jakiegoś czasu "chodziły" za mną rogaliki z marmoladą, smaczny i lekki słodki smakołyk :)
Podzielę się z Wami przepisem na ten deser, którego sekretem i kluczową kwestią jest niesamowicie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 2 1/4 szklanka mąki
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka gęstej śmietany
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Ze składników zagniatam ciasto...
...dzielę je na trzy równe części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 2mm...
...następnie nożem wykrajam trójkąty - wielkość wg uznania, boki moich trójkątów mają ok. 10cm. Na ciasto nakładamy marmoladę lub, np. jabłka i zawijamy formułując rogalik. Ponieważ ciasto nie rośnie, powstały rogalik po upieczeniu będzie miał niemal identyczne rozmiary, jak przed wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu sami możecie zdecydować jaką wielkość ciastek preferujecie i wycinać odpowiedniej wielkości figury :). Jak wspomniałam do rogalików nakładamy marmoladę, nie np. dżem, nutellę, etc. ponieważ takie nadzienie w wysokiej temperaturze staje się płynne i wycieknie z ciasteczek.
Pieczemy w ok. 15 - 20min w temteraturze max. 200 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz