poniedziałek, 25 marca 2013

Quiche z bakłażanem


Quiche to pyszne danie, idealne na każdą okazję, które możemy przyrządzić o każdej porze roku, modyfikując je w zależności od aktualnie dostępnych produktów oraz naszych potrzeb i upodobań. Niezmienne w nim jest to, że jest to potrawa wytrawna, zatem w odróżnieniu od tart, nie przyrządzimy jego słodkiej wersji.

Składniki:
Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html

Nadzienie:
  • bakłażan
  • szynka
  • cebula
  • duża śmietana (ja użyłam śmietanę 18%, 400ml)
  • 3 jajka
  • przyprawy: majeranek, tymianek, oregano, bazylia, pieprz czarny, sól, koperek, papryczka chilli
  • ser żółty,ok 15dag.

Wykonanie:

Bakłażana kroimy w plastry ok 1cm szerokie, solimy i przekładamy na sitko, by pozbyć się nadmiaru wody i goryczy. (Ja użyłam też resztki cukinii, którą miałam w lodówce :))


Następnie smażymy na odrobinie oleju roślinnego.


Następnie cebule kroimy w piórka i smażymy na łyżce masła, opruszoną szczyptą cukru.


Na upieczone ciasto rozkładamy cebulę, plastry bakłażana, szynkę,kolejną warstwę bakłażana.


Do miski przekładamy śmietanę, jajka, przyprawy, wszystko mieszamy na jednolitą masę.


Następnie dokładamy starty ser żółty, koperek i papryczkę chilli, mieszamy.


Tak przygotowaną masę przelewamy na ciasto z nadzieniem...


...i pieczemy ok 40 min w temperaturze 200 stopni.

Podczas pieczenia quiche w całym mieszkaniu rozchodzi się niesamowity zapach, pobudzający apetyt :)


Quiche to pyszne danie! Znika w mgnieniu oka :)

2 komentarze:

Nashelly pisze...

Ubóstwiam bakłażana! Pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Unknown pisze...

Zgadzam się z Tobą nashelly, bakłażan to wspaniałe warzywo, przez nas jeszcze nie w pełni doceniane, a można z niego wiele wyczarować