Od dziecka szaleje za szarlotkami i innymi rodzajami ciast, pod warunkiem, że ich głównym składnikiem są jabłka, dużo jabłek :). Dlatego uznałam, że najwyższy czas żebym zamieściła post z przepisem na tartę.
Składniki:
1. Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 125 g masła
- łyżka śmietany
2. Nadzienie
- 5 jabłek
- skórka otarta z 1 cytryny
- ew. sok z 0,5 cytryny
3. Kruszonka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 8 łyżek mąki
Wykonanie tarty rozpoczynam od obrania i pokrojenia w kostkę jabłek...
...które następnie duszę w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego i skórki otartej w jednej cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej).
Następnie przygotowuję ciasto.
Po zagnieceniu placka, przekładam go do formy na tartę i dokładnie ją nim wykładam, po czym nakłuwam ciasto widelcem
I wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 15 minut.
W tzw. międzyczasie sprawdzam jabłka. Lubię, gdy owoce są lekko kwaskowe, dlatego jeśli po uduszeniu ich smak jest zbyt słodki, dodaję sok z połowy cytryny, mieszam i wyłączam gaz, po czym przygotowuję kruszonkę łącząc wszystkie składniki i ugniatając je w jednolitą masę.
Gdy samo ciasto lekko się upiecze, wyjmuję je z piekarnika i przekładam na nie równomiernie układając jabłka, a na wierzch, na cała powierzchnię tarty kładę kawałeczki kruszonki, które odrywam od masy palcami. Całość ponownie wstawiam do piekarnika i zapiekam przez ok 15-20min w temperaturze 200 stopni ustawiając piekarnik na grzanie tylko z góry.
Po wyjęciu i ostudzeniu, posypuję tartę cukrem pudrem...
Pisząc ten post zajadam moją świeżo upieczoną i jeszcze delikatnie ciepłą tartę. Może będę nieskromna, ale przyznam, że jest O-BŁĘD-NA!
Om nom nom...:)
4 komentarze:
Też mam fioła na punkcie szarlotek! :)
Mam pytanie- jakich wymiarów jest Twoja blaszka do tarty? Kupiłam dzisiaj formę i jest mała (jej średnica to 16 cm) mogłabyś mi powiedzieć jakich proporcji składników muszę użyć?:) Z góry dziękuję :*
Wybacz, że odpisuję dopiero teraz, ale wakacje to zwariowany czas, mam nadzieję, że zrozumiesz :)
Ja używam blaszki o średnicy ok 30 cm, do Twojej formy zrobiłabym ciasto z max. połowy porcji, ale weź też pod uwagę to czy lubisz ciasta na grubym spodzie, czy nie :) ja uwielbiam wypieki z owocami z cienką warstwą ciasta
tarta jest wyśmienita i co najważniejsze szybka i łatwa w przygotowaniu:)pyyycha :))
Prześlij komentarz