poniedziałek, 1 września 2014

Nalewka z kwiatu czarnego bzu



Nalewki zazwyczaj przygotowuje się z owoców, ale przekornie przedstawiam przepis na nalewkę z kwiatów z drzewa czarnego bzu. Gwarantuję, że jej smak będzie niepowtarzalny :)
Przepis autorstwa mojej Babci :)

Składniki:
  • 200 g kwiatu czarnego bzu
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 1 kg cukru
  • kwasek cytrynowy
  • 0,5 l spirytusu

Podane składniki dotyczą jednej porcji. Na zamieszczonych poniżej zdjęciach wykonywałam nalewkę z kilku porcji, dlatego składników jest odpowiednio więcej :)




Wykonanie:

Drzewa czarnego bzu kwitną na początku czerwca, wtedy przystępujemy do działania!
Zbieramy kwiat, odważamy 200 g.


Przygotowujemy miseczkę z wodą, w której zamaczamy każdy kwiatuszek, by zmyć ewentualny kurz i inne zanieczyszczenia, jakie mogą się gromadzić na roślinie.


Następnie odcinamy pojedyncze kwiatki, łodyżki wyrzucamy.


Kwiaty zalewamy porcją przegotowanej wody, przykrywamy talerzem, następnie przyciskamy czymś ciężkim i pozostawiamy na 24 godziny.


Po tym czasie kwiaty odcedzamy z wody. Do tego celu najlepiej użyć sitko i dodatkowo gazę.


Resztki kwiatków nie będą nam potrzebne, wyrzucamy je.


Zaś powstały płyn przelewamy do dużego słoika z cukrem i kwaskiem cytrynowym.


I mieszamy tak długo, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą.


Dodajemy spirytus i odstawiamy na kilka miesięcy (min. dwa), pamiętając by od czasu do czasu potrząsnąć słojem.


Po kilku miesiącach nalewkę przelewamy do czystych butelek i opisujemy.
Alkohol domowej roboty jest gotowy do spożycia :)


Smakujcie !

Brak komentarzy: