sobota, 10 stycznia 2015

Orientalne krewetki z cytrusami


Kolejna propozycja na uwielbiane przez nas krewetki, tym razem bardzo orientalnie, pikantnie i jak zwykle pysznie :)


Składniki:
  • cukier trzcinowy, 1 łyżka
  • sok z pomarańczy i limonki
  • łyżka sosu rybnego
  • 300 g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży korzeń imbiru, ok 2 - 3 cm
  • papryczka chilli
  • łodyga trawy cytrynowej
  • mała cebula
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • ryż

Wykonanie:

W naczyniu mieszamy ze sobą cukier, sok z cytrusów i skrobię ziemniaczaną do całkowitego rozpuszczenia się ziarenek cukru.



Cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową i chilli drobno siekamy.


Na łyżce oleju przesmażamy rozdrobnione składniki do zeszklenia cebuli.


Następnie dodajemy krewetki, smażymy na wolnym ogniu ok 5 minut.


Po upływie tego czasu na patelnię wlewamy sok z cukrem i skrobią.


Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż całość się zagęści dzięki mące ziemniaczanej. To znak, że danie jest gotowe :)


Podajemy z ryżem i kolendrą, która ja ze względu na jej brak zastąpiłam świeżą bazylią.


P.S. Przepis znalazłam na blogu kwestiasmaku.pl 

Brak komentarzy: