Kolejna propozycja na uwielbiane przez nas krewetki, tym razem bardzo orientalnie, pikantnie i jak zwykle pysznie :)
Składniki:
- cukier trzcinowy, 1 łyżka
- sok z pomarańczy i limonki
- łyżka sosu rybnego
- 300 g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- świeży korzeń imbiru, ok 2 - 3 cm
- papryczka chilli
- łodyga trawy cytrynowej
- mała cebula
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- ryż
Wykonanie:
W naczyniu mieszamy ze sobą cukier, sok z cytrusów i skrobię ziemniaczaną do całkowitego rozpuszczenia się ziarenek cukru.
Cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową i chilli drobno siekamy.
Na łyżce oleju przesmażamy rozdrobnione składniki do zeszklenia cebuli.
Następnie dodajemy krewetki, smażymy na wolnym ogniu ok 5 minut.
Po upływie tego czasu na patelnię wlewamy sok z cukrem i skrobią.
Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż całość się zagęści dzięki mące ziemniaczanej. To znak, że danie jest gotowe :)
Podajemy z ryżem i kolendrą, która ja ze względu na jej brak zastąpiłam świeżą bazylią.
P.S. Przepis znalazłam na blogu kwestiasmaku.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz