poniedziałek, 19 stycznia 2015

Zupa misz-masz z nutką orientu


Ta zupa powstała z tego, co udało mi się znaleźć w lodówce :) Bardzo przyjemny "proces twórczy" z równie przyjemnym efektem końcowym. Czyli pikantna zupa warzywna z odrobinę orientu w tle.

Składniki:

Wywar:
  • korpus z kurczaka na wywar
  • świeży korzeń imbiru, ok 3 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 4 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie
  • łodyga trawy cytrynowej
  • łodyżki świeżej kolendry

Zupa:
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 4 marchewki
  • 300 g dyni
  • kilka pieczarek
  • zielona fasolka szparagowa
  • skórka otarta z cytryny
  • sos rybny do smaku
  • kasza jaglana
  • pasta miso




Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć mniejszego naczynia. Do garnka wkładamy mięso, np. korpus z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy. 


Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z powierzchni białą pianę (szumowiny), zmniejszamy ogień, dodajemy łodygi kolendry (opcjonalnie) oraz trawę cytrynową i dalej gotujemy.



Na patelni przesmażamy czosnek z imbirem.


Dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę oraz cebulę.


Po kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy pozostałe, rozdrobnione warzywa, czyli dynię, fasolkę, pieczarki i również przekładamy do garnka z zupą.


Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy.


Przed końcem gotowania do zupy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ewentualnie zieleninę (u mnie kilka listków świeżej mięty).


Po nałożeniu do miseczek zupę doprawiamy pasta miso. Podajemy posypaną pekińską kapustą i sezamem.


Smacznego!

1 komentarz:

Foodmania pisze...

tyle smaków w jednym- super!