Gdy nie macie "weny" na przygotowywanie rozbudowanego obiadu, czyli szukanie pomysłu na mięso, obieranie ziemniaków i dziabanie zieleniny, zróbcie tartę, do której możecie wykorzystać wszystko, na co w danej chwili macie ochotę, lub to co w danej chwili znajdziecie w lodówce (łącznie z resztkami). Danie dobre na obiad, kolację lub przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Składniki:
Ciasto:
- jajko
- 1/3 kostki zimnego masła
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
Farsz:
- mięso, np. kiełbasa lub boczek
- 300 g dyni
- pół cukinii
- cebula
- 2 jajka
- 300 ml śmietany
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chilli, curry
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek kilkumilimetrowej grubości, wykładamy na foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i ponownie przekładamy do lodówki na min 30 minut. Ten zabieg spowoduje to, że podczas pieczenia ciasto nie zmieni kształtu podczas pieczenia.
Ciasto pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni, pilnując by zbytnio się nie zarumieniło, ponieważ będzie pieczone jeszcze raz po nałożeniu na nie wszystkich składników nadzienia.
W tzw. międzyczasie na patelni obsmażamy mięso.
Warzywa myjemy, kroimy w cząstki, a następnie obsmażamy na łyżce oleju, by zmiękły i pozbyły się części wody, dzięki czemu tarta szybciej się upiecze i nie wytrąci się woda z warzyw :)
W miseczce mieszamy śmietanę, jajka oraz przyprawy na jednolitą masę.
Na cieście wykładamy warzywa oraz mięso.
Całość zalewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek.
Dla urozmaicenia możemy dołożyć kilka kawałków serka topionego.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz