poniedziałek, 12 stycznia 2015

Tarta z dynią


Gdy nie macie "weny" na przygotowywanie rozbudowanego obiadu, czyli szukanie pomysłu na mięso, obieranie ziemniaków i dziabanie zieleniny, zróbcie tartę, do której możecie wykorzystać wszystko, na co w danej chwili macie ochotę, lub to co w danej chwili znajdziecie w lodówce (łącznie z resztkami). Danie dobre na obiad, kolację lub przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno :)

Składniki:

Ciasto:
  • jajko
  • 1/3 kostki zimnego masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli

Farsz:
Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki na godzinę. 

Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek kilkumilimetrowej grubości, wykładamy na foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i ponownie przekładamy do lodówki na min 30 minut. Ten zabieg spowoduje to, że podczas pieczenia ciasto nie zmieni kształtu podczas pieczenia.

Ciasto pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni, pilnując by zbytnio się nie zarumieniło, ponieważ będzie pieczone jeszcze raz po nałożeniu na nie wszystkich składników nadzienia.

W tzw. międzyczasie na patelni obsmażamy mięso.


Warzywa myjemy, kroimy w cząstki, a następnie obsmażamy na łyżce oleju, by zmiękły i pozbyły się części wody, dzięki czemu tarta szybciej się upiecze i nie wytrąci się woda z warzyw :)


W miseczce mieszamy śmietanę, jajka oraz przyprawy na jednolitą masę.


Na cieście wykładamy warzywa oraz mięso.


Całość zalewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek.


Dla urozmaicenia możemy dołożyć kilka kawałków serka topionego.


Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok godzinę.


Smacznego!

Brak komentarzy: