środa, 21 stycznia 2015

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem


Tarta to danie o ogromnym potencjale, choć często niedoceniane zwłaszcza w naszej szerokości geograficznej. Jednak zachęcam Was gorąco do próbowania i eksperymentowania z nim, a przekonacie się, że jest wspaniałą alternatywa zarówno na co dzień, jak i każdą inną okazję.

Dzisiaj propozycja tarty ze szpinakiem i kurczakiem :)


Składniki:

Ciasto:
  • jajko
  • 1/3 kostki masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli

Farsz:
  • filet z kurczaka
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • pomidor
  • pół kostki sera feta
  • 300 ml śmietany
  • 2 jajka




Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki na godzinę. 

Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek kilkumilimetrowej grubości (ok 3 - 5 mm), wykładamy na foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem.


I ponownie przekładamy do lodówki na min 30 minut. Ten zabieg spowoduje to, że podczas pieczenia ciasto nie zmieni kształtu.

Ciasto pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni, pilnując by zbytnio się nie zarumieniło, ponieważ będzie pieczone jeszcze raz po nałożeniu na nie wszystkich składników nadzienia.


Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy tak, jak lubimy najbardziej (ja na ostro) i smażymy.


Szpinak doprawiamy czosnkiem, suszonym koperkiem oraz fetą. 


Na ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,...


Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek.


Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta).


Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę.

Po wyjęciu z piekarnika, możemy jeść od razu na gorąco lub na zimno, po ostygnięciu tarty. W obu wariantach jest pyszna :)

Brak komentarzy: