wtorek, 26 listopada 2013

Warzywna zupa z soczewicą


Dzisiaj przepis na pożywną zupę warzywną z soczewicą, czyli warzywo strączkowe, mało popularne w tradycyjnej kuchni, ale warte uwagi!
Soczewica zawiera błonnik, łatwo przyswajalne biało oraz dużo witamin (B1, B2, B6, kwas foliowy) i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, cynk). Jest również niskokaloryczna (szklanka ugotowanej soczewicy ma 230kcal).

Składniki:
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • soczewica, ok 8 łyżek
  • bulion lub bulionetka
  • papryka
  • liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy (sól, pieprz, maggi)
  • opcjonalnie 1/4 szklanki mleka do zabielenia

Wykonanie:

Warzywa obieramy, kroimy - ziemniaki w kostkę, marchew i cebulę w plasterki.


Jeśli nie macie gotowego bulionu, można go zastąpić bulionetką lub kostką rosołową, którą wkładamy do garnka.


Wsypujemy warzywa, soczewicę oraz liść i ziele angielskie.


Wszystko zalewamy wodą ok 3 - 5 cm ponad poziom warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu.


Paprykę parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry kroimy w drobne paski i dodajemy do pozostałych składników.


Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą bądź słodką. Opcjonalnie zamiast śmietany możemy dodać 1/4 szklanki mleka do zabielenia.

Przed podaniem, danie posypujemy zieleniną, np szczypiorkiem.
Osobiście większość zup jem z chlebem :) Z tym daniem fajnie komponuje się ciabata domowego wypieku.


Smacznego!

Brak komentarzy: