Dzisiaj przepis na pożywną zupę warzywną z soczewicą, czyli warzywo strączkowe, mało popularne w tradycyjnej kuchni, ale warte uwagi!
Soczewica zawiera błonnik, łatwo przyswajalne biało oraz dużo witamin (B1, B2, B6, kwas foliowy) i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, cynk). Jest również niskokaloryczna (szklanka ugotowanej soczewicy ma 230kcal).
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- cebula
- soczewica, ok 8 łyżek
- bulion lub bulionetka
- papryka
- liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy (sól, pieprz, maggi)
- opcjonalnie 1/4 szklanki mleka do zabielenia
Wykonanie:
Warzywa obieramy, kroimy - ziemniaki w kostkę, marchew i cebulę w plasterki.
Jeśli nie macie gotowego bulionu, można go zastąpić bulionetką lub kostką rosołową, którą wkładamy do garnka.
Wsypujemy warzywa, soczewicę oraz liść i ziele angielskie.
Paprykę parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry kroimy w drobne paski i dodajemy do pozostałych składników.
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą bądź słodką. Opcjonalnie zamiast śmietany możemy dodać 1/4 szklanki mleka do zabielenia.
Przed podaniem, danie posypujemy zieleniną, np szczypiorkiem.
Osobiście większość zup jem z chlebem :) Z tym daniem fajnie komponuje się ciabata domowego wypieku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz