poniedziałek, 18 listopada 2013

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka to cudowne danie, w którym możemy wykorzystać wszelkie resztki, jakie pozostały w lodówce i nie wiemy co z nimi zrobić, więc najpewniej wylądowałyby finalnie w koszu.
Poniżej moja propozycja tego dania, ale która chcę Was zainspirować do eksperymentowania z tym, co macie w swoich lodówkach :)

W mojej lodówce znalazłam dzisiaj i użyłam do wykonania zapiekanki:
  • ziemniaki (pozostałe z obiadu lub surowe, ale wtedy proponuję przynajmniej chwilę je obgotować)
  • kiełbasa
  • obwiędła papryka
  • cebula
  • 2 - 3 różyczki brokułu
  • kawałek sera żółtego
  • oliwki
  • śmietana / majonez
  • jajko
  • ser feta
  • mleko (ok 100ml)
  • przyprawy (majeranek, tymianek, pieprz, maggi, chilli)

Wykonanie:

Cebulę, kiełbasę i paprykę kroimy i dusimy pod przykryciem na patelni bez dodatku tłuszczu, ani wody, ponieważ składniki same je oddadzą.


W naczyniu żaroodpornym naprzemiennie układamy warstwy cebuli, kiełbasy i papryki, ziemniaków pokrojonych w talarki, brokułu, na który możemy dodać rozdrobnione oliwki.


I kolejna warstwa zeszklonej cebuli z kiełbasą i papryką, posypujemy je serem feta pokrojonym w kostkę, następnie warstwa ziemniaków.


Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.


Dodajemy do niego oliwki, odrobinę rozdrobnionego brokułu, przyprawy, śmietanę (lub majonez, jednak to wersja bardzo tłusta, więc by unikać pustych, zbędnych kalorii polecam śmietanę :)), jajko, ser feta, odrobinę mleka i chilli, jeśli lubicie pikantną kuchnię.


Wszystkie składniki mieszamy i polewamy nimi warzywa.


Pieczemy ok godzinę w temperaturze 180 stopni.


Smacznego!

Brak komentarzy: