niedziela, 24 listopada 2013

Domowe ciabaty z ziołami i dodatkami


Najlepsze pieczywo, to to własnego wypieku! Żadne inne tak nie smakuje :)
Sam fakt, że to my je robimy, od samego początku łączymy i własnoręcznie mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy, patrzymy jak wyrasta, daje całą masę satysfakcji. A zapach jaki unosi się podczas pieczenia i możliwość konsumpcji świeżutkiego, jeszcze ciepłego wypieku jest niezastąpione :)

Dlatego dzisiaj przygotujemy domowe ciabaty z ziołami i dodatkami.




Składniki:
  • 0,3 litra mąki / 1,2 szklanki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 10 g drożdży
  • 150 ml wody
  • sól morska gruboziarnista
  • zioła: bazylia, tymianek, oregano,...
  • dodatki: oliwki, pomidorki koktajlowe lub suszone, czosnek, sól morska,...

Wykonanie:

Wszystkie składniki (z wyjątkiem dodatków) przekładamy do miski i przy użyciu łyżki łączymy ze sobą. 


Powstałe gęste i lepkie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny pod przykryciem w temperaturze pokojowej.


Po tym czasie ciasto powinno zwielokrotnić swoją objętość.


Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na części, do każdej z nich dodajemy wybrane dodatki i wgniatamy je w masę.
Ja zrobiłam dwa rodzaje ciabat, jeden z czosnkiem.


A drugi z oliwkami.


Po zagnieceniu ciasta wraz z dodatkami, dzielimy je na średniej wielkości bułeczki, układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 
W tzw. międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temp. 250 stopni.


Bezpośrednio przed pieczeniem, bułki posypujemy gruboziarnistą solą morską i wypiekamy przez 15 minut, aż się zarumienią.


Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat ziół, drożdży i użytych dodatków :)

Bułeczki są pyszne! Kruche, pachnące i wyraziste w smaku. 

Cudownie smakują już same lub z oliwą, ale możemy też wykorzystać je jako bazą do kanapek.