środa, 13 listopada 2013

Warzywa z farszem z kaszy, fety i warzyw


Ponieważ ostatni post z propozycją obiadu wegetariańskiego cieszył się wśród Was sporym powodzeniem, dzisiaj przepis na warzywa z farszem m.in. z kaszy, sera fety i innych warzyw :)

Składniki:
  • kasza jęczmienna, 1/2 szklanki
  • cukinia
  • papryka
  • po różyczce brokułu i kalafiora
  • oliwki czarne
  • 1/2 kostki sera feta
  • 1/2 pomidora lub przecier pomidorowy bądź pomidory w puszce
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryczka chilli, majeranek



Wykonanie:

Kaszę gotujemy w 1,5 szklanki wody.


Kilka cienkich plasterków cukinii kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z obranym ze skórki pomidorem lub przecierem.


Fetę i oliwki drobno kroimy, wraz ze świeżymi listkami bazylii dodajemy do kaszy.


Przyprawiamy.


Brokuł i kalafior drobno kroimy, wraz z cukinią dodajemy do kaszy.


Mieszamy, jeśli jest potrzeba doprawiamy.


Paprykę myjemy, odkrajamy górną część, wyjmujemy nasiona i nakładamy nadzienie.


Pieczemy ok 40 - 50 min w temperaturze 180 - 200 stopni pod przykryciem.


Podobnie postępujemy z cukinią :) Ze środka wydłubujemy pestki, nakładamy nadzienie i pieczemy.


Jeśli bardzo lubicie mięso, możecie dodać do farszu przesmażone mielone drobiowe lub wieprzowe mięso, bądź zastąpić nim w zupełności kaszę :)

Smacznego!

Brak komentarzy: