Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/5 szklanki cukru
- jajko
- 3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 2 duże lub 3 średniej wielkości jabłka
- garść rodzynek
Wykonanie:
Jajko rozmącamy przy użyciu widelca.
Suche składniki wraz ze śmietaną i jajkiem wkładamy do miski.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do pozostałych składników.
Ponieważ nie mam formy do pieczenia muffinek i babeczek, papilotki włożyłam do filiżanek i dopiero w tak przygotowane foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy stopień upieczenia przy pomocy patyka (może być patyk do szaszłyków), który po wyjęciu z ciastka, nie powinien być oblepiony nim.
Smacznego!
1 komentarz:
Pyszności :)
Nie wpadłabym na to, żeby upiec muffiny w filiżankach :)
Prześlij komentarz