wtorek, 19 listopada 2013

Muffinki z jabłkiem i cynamonem


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/5 szklanki cukru
  • jajko
  • 3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 duże lub 3 średniej wielkości jabłka
  • garść rodzynek



Wykonanie:

Jajko rozmącamy przy użyciu widelca.


Suche składniki wraz ze śmietaną i jajkiem wkładamy do miski.


Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do pozostałych składników.


Przy użyciu łyżki (lub ręki jeśli wolicie :)) łączymy wszystkie składniki.


Ponieważ nie mam formy do pieczenia muffinek i babeczek, papilotki włożyłam do filiżanek i dopiero w tak przygotowane foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy stopień upieczenia przy pomocy patyka (może być patyk do szaszłyków), który po wyjęciu z ciastka, nie powinien być oblepiony nim.


Po upieczeniu muffinki są przyjemnie wilgotne, dzięki jabłku :)


Smacznego!

1 komentarz:

gin pisze...

Pyszności :)
Nie wpadłabym na to, żeby upiec muffiny w filiżankach :)