Kasza, czyli jadalne nasiona zbóż, ma bardzo wysoką wartość odżywczą, są bogate m.in. w magnez, potas, żelazo, cynk, fosfor, witaminę E i witaminy z grupy B.
Mimo tych zalet, wiele osób nie lubi kasz, dlatego dzisiaj chcę Was do nich przekonać :)
Jak pewnie wiecie, im grubsza kasza, tym lepiej, ponieważ podlegała mniejszej obróbce i zawiera więcej błonnika. Dlatego moją sałatkę zrobiłam na bazie kaszy pęczak, jednej z najgrubszych odmian kaszy :)
Składniki:
- szklanka kaszy pęczak
- cukinia
- pomidor
- kilka różyczek brokułu
- 10 oliwek czarnych
- pół kostki sera feta
- olej
- świeże listki bazylii
- przyprawy: pieprz, papryka ostra, tymianek
Kasze gotujemy w proporcji 3:1 (na szklankę kaszy 3 szklanki wody) pod przykryciem na wolnym ogniu, do momentu wchłonięcia całej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz