czwartek, 6 listopada 2014

Sos karmelowy


Karmel, karmelki, czekolada z nadzieniem karmelowym, cały ogrom słodkości, ciast, kremów z udziałem karmelu to moja zguba! Zguba, z która nie walczę, lecz systematycznie ulegam i dzielę się z Wami przepisem na sos karmelowy :)

Składniki:
  • szklanka cukru
  • 200 ml tłustej śmietany (min 30%)
  • 50 g masła
  • szczypta soli





Wykonanie:

Do rondelka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.


Następnie dodajemy śmietanę i masło. Mieszamy by wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły ze sobą.


Delikatnie solimy, by wzbogacić smak i wydobyć z niego więcej słodyczy.


Gdy sos jest jeszcze ciepły, przelewamy do naczynia, w którym będziemy go przechowywać.


Po ostygnięciu gęstnieje :) Może być przechowywany w lodówce do kilku tygodni.


Jedno z najprostszych zastosowań sosu z jakiego możemy korzystać każdego dnia, to dodatek do kawy, zamiast cukru :)

Karmel wkładamy do szklanki / kubka.


Dodajemy ciepłe mleko (jeśli pijecie kawę z mlekiem).


Oraz espresso. Napój gotowy, smakuje niemal jak w najlepszej kawiarni ;)

2 komentarze:

RedHead pisze...

Bosko wygląda! Mniam :)

Unknown pisze...

Obowiązkowe małe co "nieco" dla każdego Łakomczucha :)