Karmel, karmelki, czekolada z nadzieniem karmelowym, cały ogrom słodkości, ciast, kremów z udziałem karmelu to moja zguba! Zguba, z która nie walczę, lecz systematycznie ulegam i dzielę się z Wami przepisem na sos karmelowy :)
Składniki:
- szklanka cukru
- 200 ml tłustej śmietany (min 30%)
- 50 g masła
- szczypta soli
Wykonanie:
Do rondelka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Następnie dodajemy śmietanę i masło. Mieszamy by wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły ze sobą.
Delikatnie solimy, by wzbogacić smak i wydobyć z niego więcej słodyczy.
Gdy sos jest jeszcze ciepły, przelewamy do naczynia, w którym będziemy go przechowywać.
Jedno z najprostszych zastosowań sosu z jakiego możemy korzystać każdego dnia, to dodatek do kawy, zamiast cukru :)
Karmel wkładamy do szklanki / kubka.
Dodajemy ciepłe mleko (jeśli pijecie kawę z mlekiem).
Oraz espresso. Napój gotowy, smakuje niemal jak w najlepszej kawiarni ;)
2 komentarze:
Bosko wygląda! Mniam :)
Obowiązkowe małe co "nieco" dla każdego Łakomczucha :)
Prześlij komentarz