środa, 14 stycznia 2015

Kasza jaglana z gruszką i orzechami


O niezliczonych zaletach kaszy jaglanej już pisałam 
TU, dzisiaj kontynuujemy pomysły na zdrowe dania z udziałem jaglanej, tym razem w wersji na słodko.

Składniki:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 twarde gruszki
  • duża łyżka miodu
  • garść orzechów, np. włoskich
  • garść rodzynek




Wykonanie:

Przed ugotowaniem kaszę  bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, do momentu, aż przelatująca przez sito z kaszą woda będzie przeźroczysta, lub prażymy ją na suchej patelni, na minimalnym natężeniu ognia przez ok 5 minut stale mieszając.

Opisane "zabiegi" niwelują gorycz, jaką jaglanka może mieć po ugotowaniu bez wcześniejszego przygotowania.

Kaszę gotujemy w proporcji 1:2,5, czyli na szklankę kaszy 2,5 szklanki wody, od czasu do czasu mieszając.


Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, usuwany gniazda nasienne i kroimy w cząstki - większe lub mniejsze, to już kwestia indywidualnych upodobań.


Do rondelka wkładamy miód oraz gruszki, gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut pamiętając o mieszaniu owoców. Po upływie ok 10 minut dodajemy po garści orzechów i rodzynek. Gotujemy kolejne minuty (ok. 5 min) i zdejmujemy z ognia. 


Kaszę nakładamy na talerze, na wierzch wykładamy gruszki w miodzie z orzechami i rodzynkami.


Smacznego!

1 komentarz:

Foodmania pisze...

jaglanka na słodko jest mega!