O niezliczonych zaletach kaszy jaglanej już pisałam TU, dzisiaj kontynuujemy pomysły na zdrowe dania z udziałem jaglanej, tym razem w wersji na słodko.
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 twarde gruszki
- duża łyżka miodu
- garść orzechów, np. włoskich
- garść rodzynek
Wykonanie:
Przed ugotowaniem kaszę bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, do momentu, aż przelatująca przez sito z kaszą woda będzie przeźroczysta, lub prażymy ją na suchej patelni, na minimalnym natężeniu ognia przez ok 5 minut stale mieszając.
Opisane "zabiegi" niwelują gorycz, jaką jaglanka może mieć po ugotowaniu bez wcześniejszego przygotowania.
Kaszę gotujemy w proporcji 1:2,5, czyli na szklankę kaszy 2,5 szklanki wody, od czasu do czasu mieszając.
Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, usuwany gniazda nasienne i kroimy w cząstki - większe lub mniejsze, to już kwestia indywidualnych upodobań.
Do rondelka wkładamy miód oraz gruszki, gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut pamiętając o mieszaniu owoców. Po upływie ok 10 minut dodajemy po garści orzechów i rodzynek. Gotujemy kolejne minuty (ok. 5 min) i zdejmujemy z ognia.
Kaszę nakładamy na talerze, na wierzch wykładamy gruszki w miodzie z orzechami i rodzynkami.
Smacznego!
1 komentarz:
jaglanka na słodko jest mega!
Prześlij komentarz