środa, 20 listopada 2013

Ciasteczka czekoladowe


Tych ciasteczek nie trzeba specjalnie zachwalać, trafiają do serca każdego, kto je kosztuje :) Bo kto nie lubi czekolady i ciasteczek?
A połączone w jednym wypieku są obłędnie pyszne!

Składniki:
  • 110g masła
  • pół szklanki cukru
  • jajko
  • odrobina aromatu waniliowego
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • tabliczka mlecznej i tabliczka gorzkiej czekolady (po 100 g każdej)



Wykonanie:

Suche składniki wkładamy do miski.


Masło roztapiamy, po przestudzeniu dodajemy do składników w misce.


Zagniatamy ciasto.


Obie tabliczki czekolady łamiemy na cząstki i w nieprzywierającym naczyniu podgrzewamy na wolnym ogniu, do momentu gdy zacznie się rozpuszczać.


Roztopioną czekoladę łączymy z ciastem i ponownie zagniatamy.


Ciasto przy pomocy łyżki nakładamy na wcześniej przygotowaną blachę, pozostawiając duże odstępy, bo w pieczeniu ciasteczka urosną i "rozpłyną się".


Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Ciasteczka są pyszne, kruche, mocno czekoladowe, rozpływają się w ustach i znikają z talerza w mgnieniu oka :)


Sprawdźcie sami :)

2 komentarze:

Salvador Dali pisze...

kakaowo-czekoladowe ^^ umarłam.. chce je!!! :D

gin pisze...

Mają cudownie głęboki kolor. Pyszne musiały być :)