wtorek, 16 września 2014

Pasta tahini

Gładka, aromatyczna pasta tahini, przyrządzona z prażonego sezamu to stosowany od wieków przysmak na Bliskim i Środkowym Wschodzie, a także w kuchni arabskiej i żydowskiej.

Zastosowań tahini jest wiele, możemy ją dodać do sosów, sałatek, dań jednogarnkowych, jak również do zup, ciast (np. z bakaliami), jako pastę do pieczywa (koniecznie wcześniej zrumienionego w opiekaczu), a nawet jako zamiennik jajek jak robili arabowie :) (możemy założyć że dwie łyżeczki pasty i odrobina wody to równowartość jednego jajka). Obok ciecierzycy jest też jednym z głównych składników nadających niepowtarzalny smak hummusowi (o którym więcej dowiecie się TU).

Składniki:
  • 5 łyżek białego sezamu
  • łyżka oleju sezamowego
  • woda


Wykonanie:

Ziarna przesypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Sezam prażymy na małym ogniu cały czas mieszając, by równomiernie się zarumienił i nie przypalił - wtedy jest niejadalny.


Gdy w powietrzu zacznie unosić się zapach, ziarna przesypujemy do miski, pozostawiamy do wystygnięcia.


Po ostudzeniu przesypujemy je do blendera, dodajemy olej i 3 łyżki wody.


Ucieramy na gładką masę o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki.


Gotowe :)

Pastę wykorzystujemy od razu lub przekładamy do słoiczka, w lodówce może być przechowywana przez kilka dni.

Brak komentarzy: