Gładka, aromatyczna pasta tahini, przyrządzona z prażonego sezamu to stosowany od wieków przysmak na Bliskim i Środkowym Wschodzie, a także w kuchni arabskiej i żydowskiej.
Zastosowań tahini jest wiele, możemy ją dodać do sosów, sałatek, dań jednogarnkowych, jak również do zup, ciast (np. z bakaliami), jako pastę do pieczywa (koniecznie wcześniej zrumienionego w opiekaczu), a nawet jako zamiennik jajek jak robili arabowie :) (możemy założyć że dwie łyżeczki pasty i odrobina wody to równowartość jednego jajka). Obok ciecierzycy jest też jednym z głównych składników nadających niepowtarzalny smak hummusowi (o którym więcej dowiecie się TU).
Składniki:
- 5 łyżek białego sezamu
- łyżka oleju sezamowego
- woda
Wykonanie:
Ziarna przesypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Sezam prażymy na małym ogniu cały czas mieszając, by równomiernie się zarumienił i nie przypalił - wtedy jest niejadalny.
Gdy w powietrzu zacznie unosić się zapach, ziarna przesypujemy do miski, pozostawiamy do wystygnięcia.
Pastę wykorzystujemy od razu lub przekładamy do słoiczka, w lodówce może być przechowywana przez kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz