środa, 24 września 2014

Korzenna zupa-krem z dyni i ziemniaków



Chłód jaki w ostatnich dniach panuje za oknem zmotywował mnie do przygotowania zdrowej, rozgrzewającej zupy z dyni (o właściwościach warzywa przeczytacie tutaj) z dodatkiem korzenia imbiru, wskazanego m.in. przy przeziębieniach (lub jako środek zapobiegawczy osłabieniu organizmu).

Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 4 - 5 ziemniaków
  • papryczka chilli
  • korzeń imbiru ok 2 cm
  • 1 łyżka curry
  • 0,5 litra bulionu warzywnego



Wykonanie:

Dynię obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w dosyć grubą kostkę.


Tak samo postępujemy z ziemniakami.


Imbir i papryczkę chilli kroimy w plasterki.


Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy łyżkę curry, imbir, chilli i smażymy.


Gdy w powietrzu zacznie unosić się zniewalający aromat, dodajemy warzywa i smażymy dalej przez kilka minut na małym ogniu.


Dodajemy bulion z warzyw (można go zastąpić warzywną kostka rosołową), gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną, a dynia będzie się rozpadać.


Wtedy wyłączamy naszą zupę i pozostawiamy ją do ostygnięcia.


Po ostygnięciu zupę blendujemy na gładką masę.


Jemy na ciepło samą, z kawałkami świeżej papryczki lub skruszonym serem feta :)

2 komentarze:

Foodmania pisze...

wygląda na idealnie kremową! :)

gin pisze...

Mmm, ten zapach, ten smak! Pyszności :)