Chłód jaki w ostatnich dniach panuje za oknem zmotywował mnie do przygotowania zdrowej, rozgrzewającej zupy z dyni (o właściwościach warzywa przeczytacie tutaj) z dodatkiem korzenia imbiru, wskazanego m.in. przy przeziębieniach (lub jako środek zapobiegawczy osłabieniu organizmu).
Składniki:
- 1 kg dyni
- 4 - 5 ziemniaków
- papryczka chilli
- korzeń imbiru ok 2 cm
- 1 łyżka curry
- 0,5 litra bulionu warzywnego
Wykonanie:
Dynię obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w dosyć grubą kostkę.
Gdy w powietrzu zacznie unosić się zniewalający aromat, dodajemy warzywa i smażymy dalej przez kilka minut na małym ogniu.
Dodajemy bulion z warzyw (można go zastąpić warzywną kostka rosołową), gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną, a dynia będzie się rozpadać.
2 komentarze:
wygląda na idealnie kremową! :)
Mmm, ten zapach, ten smak! Pyszności :)
Prześlij komentarz