wtorek, 2 września 2014

Sos ze świeżych grzybów


Pomysłów na wykorzystanie pięknych okazów grzybków z ostatniego Grzybobrania miałam wiele, jednym z nich był sos grzybowy, pyszny dodatek do wielu dań (mięs, kasz, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich, czy placków ziemniaczanych). Jest to zatem dodatek, który nie może się znudzić i dzięki dużemu wyborowi współgrających składników, odpowiada każdemu.

Składniki:
  • miseczka grzybów ok 300 g
  • cebula
  • śmietana
  • łyżka mąki
  • świeżo mielony pieprz
  • bulion, 200 ml


Wykonanie:

Grzyby czyścimy z runa leśnego.


Kroimy w cząstki wedle uznania (plasterki, ćwiartki,...). Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz odrobinę masła.

Wstawiamy na mały ogień i dusimy pod przykryciem.


Po ok 15 minutach, dodajemy bulion. Jeśli nie macie naturalnego bulionu, możecie użyć kostki rosołowej rozpuszczonej we wrzątku.

Dalej gotujemy już bez przykrycia kolejne 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę (ok 100 - 130 ml), pieprz i sól wedle uznania. Dalej gotujemy.


Jeśli uznacie, że konsystencja sosu jest zbyt rzadka, dodajcie do niego łyżkę mąki, która go zagęści.


Gotowe :)

Mi tym razem sos posłużył jako dodatek do placuszków warzywnych. Przepis na nie znajdziecie tutaj.

1 komentarz:

Unknown pisze...

taki jest najlepszy:)