Z przykrością muszę przyznać, że lato w tym roku już do nas nie wróci. Już tęsknię za słońcem, świeżymi sezonowymi owocami, długimi beztroskimi dniami spędzonymi na świeżym powietrzu na aktywności fizycznej lub totalnym słodkim lenistwie...
Lecz jeśli nie mamy na coś wpływu, najlepiej płynąć z prądem, dostosować się do nowej rzeczywistości i dostrzec w niej pozytywy. Jesień, pomimo chłodu, krótszych dni, też jest przecież piękna i urokliwa. To czas grzybobrania, przygotowywania przetworów, gromadzenia zapasów na zimę, czas zbioru warzyw i owoców, w tym pysznych polskich jabłek (#jedzjabłka ;)). Mnogość warzyw i owoców przyprawia o zawrót głowy!
Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni), z której przygotowałam zupę krem.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 pietruszka
- 1 marchew
- 1/4 selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- pół łyżeczki curry
- 1 cm korzenia imbiru
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę.
Warzywa przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy, curry oraz pokrojony drobno korzeń imbiru i smażymy często mieszając przez ok 10 minut.
Następnie dolewamy wywar z warzyw, który można zastąpić kostką rosołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.
1 komentarz:
pyszna! krem z dyni jest najlepszy! :)
Prześlij komentarz