sobota, 25 października 2014

Kalafior z bułką tartą



Kolejna podróż w czasie do beztroskiego dzieciństwa, niewyszukanych, prostych prawdziwych smaków jakim bez wątpienia jest kalafior z przesmażoną na maśle bułką tartą. Kwintesencja tego dania tkwi w jego prostocie. Takie zwyczajne, wręcz "biedne" potrawy na świecie są coraz bardziej doceniane, zyskują rzesze fanów jak choćby pudding chlebowy, founde z sera, zupa cebulowa.

Doceńmy zatem tradycyjną polską kuchnię i rozkoszujmy się kalafiorem :)

Składniki:
  • kalafior
  • masło (nie margaryna)
  • bułka tarta
  • sól





Wykonanie:

Kalafior myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jego zapach będzie się unosił w powietrzu, sprawdzamy czy jest miękki. Jeśli warzywo nie będzie stawiało większego oporu do wbicia widelca, wyjmujemy je z wody.


Następnie na patelni roztapiamy masło. Na porcję dla dwóch osób potrzebujemy ok 3 - 4 łyżek masła.


Gdy masło się roztopi dodajemy bułkę tartą, na 4 łyżki masła dajemy 2 łyżki bułki. Smażymy stale mieszając, by się nie przypaliła. Gdy zbrązowieje zdejmujemy z ognia.


Kalafior równomiernie polewamy przesmażoną na maśle bułką.


Możemy posypać na przykład koperkiem. Niestety nie miałam go w lodówce, dlatego do ozdoby wykorzystałam kiełki brokułu :)


Kalafior z bułką tartą możemy jeść jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Smacznego!

Brak komentarzy: