piątek, 17 października 2014

Muffiny dyniowe


Dynia to nie tylko dania wytrawne, ale również desery. Jednym z łatwiejszych wypieków jakie możemy przyrządzić są muffiny dyniowe.

Składniki:


Wykonanie:

Dynię obieramy, usuwamy nasiona i pieczemy do miękkości. Ja robię to w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, pokrojoną na mniejsze cząstki.


Gdy zmięknie (stwierdzamy to po sprawdzeniu, np. widelcem), wyjmujemy ją z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie z warzywa wytrąci się spora ilość wody, którą odcedzamy.


Do jednego naczynia przekładamy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon.


I mieszamy.


Ostudzoną i pozbawioną nadmiaru wody dynię rozgniatamy na pure.


Do dyni dodajemy starte jabłko, dżem lub jak ja to zrobiłam, owoce wyjęte z nalewki, które rozdrabniam blenderem i łączę z pure.


Dodajemy jajko, olej, suszone owoce i mieszamy na jednolitą masę, następnie łączymy z suchymi składnikami, napełniamy papilotki oraz pieczemy w 200 stopniach ok 25 minut, jednak przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy środek muffinków jest suchy (upieczony). Jeśli patyczek po wyjęciu z ciastka będzie mokry, z pozostałościami surowego ciasta, to znak że jeszcze kilka minut powinny zostać w piekarniku.


Smacznego :)

1 komentarz:

Foodmania pisze...

super muffiny! a ja jestem ogromną fanką dyni :)