środa, 22 października 2014

Sałatka nicejska



Zdrowa, pożywna sałatka nicejska z powodzeniem może zastąpić cały posiłek. Dzięki białku zawartemu w tuńczyku i jajkach jest bardzo sycąca. Idealna w domu i w pracy, na obiad lub kolację, np po intensywnym wysiłku fizycznym.

Składniki:
  • pół główki sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • puszka tuńczyka w oleju
  • garść rukoli
  • garść czarnych oliwek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz, tymianek, oregano
  • łyżka octu winnego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • oliwa z oliwek, ok 5 łyżek


Wykonanie:

Sałatę kroimy na spore części, rozkładamy na talerzu, na nią kładziemy cząstki pomidora i rukolę.


W kolejnym kroku na warzywach rozkładamy tuńczyka, ćwiartki jajek oraz oliwki.


Następnie przygotowujemy sos poprzez połączenie i wymieszanie wszystkich składników do uzyskania gładkości.


Sosem równomiernie polewamy naszą sałatkę. 


Smacznego :)

1 komentarz:

Katie B. pisze...

Zrobiłam - przepyszna, polecam!