niedziela, 19 października 2014

Na osłodę...ryż zapiekany z sezonowymi owocami



Od kilku dni "chodził za mną" ryż, jednak nie miałam pomysł na to z czym go zjeść. Sam, suchy nie jest zbyt atrakcyjną potrawą, zyskuje w towarzystwie dodatków, to one nadają daniom z ryżem charakter.

Zdecydowałam się na wersję słodką, ryż zapiekany z sezonowymi owocami. W lodówce znalazłam jabłka i kilka śliwek, wszystko co mi do kulinarnego szczęścia w danym momencie było potrzebne :)

Składniki:
  • torebka ryżu
  • jabłko
  • kilka śliwek
  • łyżka masła
  • cynamon (ew. imbir), cukier, miód


Wykonanie:

Ryż gotujemy na pół twardo (al'dente), przekładamy do naczynia żaroodpornego.


Dodajemy łyżkę masła, posypujemy cynamonem i / lub imbirem , dodajemy łyżkę cukru i mieszamy.


Na ryżu układamy pozbawione pestek śliwki.


Następnie kawałki jabłka, przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 200 stopni.


Po upływie 30 minut, z naczynia zdejmujemy przykrycie, by danie delikatnie się podpiekło.


Podajemy z łyżeczką miodu.


Smacznego!


"Zapiekanka" jest pyszna, znika w mgnieniu oka :)

3 komentarze:

Foodmania pisze...

aromatyczny smak dzieciństwa!

Anonimowy pisze...

oj znam to uczucie jak coś za człowiekiem 'chodzi' ;) uwielbiam takie słodkie zapiekanki!

Unknown pisze...

Dokładnie tak :) A radość po zjedzeniu naszej "zachcianki" przywołującej na myśł dzieciństwo - bezcenna :)