wtorek, 4 listopada 2014

Sangria, winno-owocowa ambrozja


Sangria, która w orginale  oznacza "krwawienie", to pochodzący z Hiszpanii intensywnie czerwony napój alkoholowy na bazie wina, z dodatkiem m.in. owoców. Napój bardzo przyjemny o orzeźwiający w smaku doskonale sprawdza się w upalne dni, ale nie tylko.

Sangrię znam od dawna, i wbrew panującym trendom powiem, że to jedyna przyswajalna przeze mnie forma konsumpcji wina, którego fanką nie jestem :) Jednak urzekła mnie dopiero podczas ostatnich wakacji, gdzie w urokliwej knajpce o nazwie "Pipa", przesympatyczna kelnerka zaserwowała nam istnie niebiański napój! 

Z sentymentem podałam go ostatnio na spotkaniu rodzinnym, gdzie zgodnie z oczekiwaniami jego grono wielbicieli znacznie wzrosło ;).

Składniki:
  • butelka wytrawnego czerwonego wina
  • 100 ml brandy / cherry lub whisky
  • 150 ml wody gazowanej
  • kostki lodu
  • jabłko
  • pomarańcza
  • cytryna
  • ew. limonka
  • cukier trzcinowy




Wykonanie:

Do sporego dzbanka wlewamy butelkę wina, dodajemy ok 3 - 4 łyżki cukru i mieszamy, by cukier się rozpuścił. Dodajemy mocniejszy alkohol (brandy / whisky / cherry) oraz wodę i ponownie mieszamy. Następnie  dokładnie myjemy i osuszamy owoce.


Kroimy je w plasterki i przekładamy do dzbanka z alkoholem.


Mieszamy i przygniatamy je drewnianą łyżką, by "puściły" swój sok oraz smak, który uzupełni smak napoju.


Dzbanek wstawiamy do lodówki na kilka godzin (minimum 2 - 3), by całość się schłodziła i "przegryzła".

Przed podaniem dodajemy lód.


Smacznego!

Brak komentarzy: