czwartek, 13 listopada 2014

Pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami



Piekliśmy już burakiawokado, pomidory, jabłka i śliwki, więc najwyższy czas by upiec też gruszki :)


Składniki:
  • gruszki
  • orzechy włoskie
  • ser pleśniowy
  • miód
  • ew. tymianek
Wykonanie:

Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne, a w miejsce po nich wkładamy ser pleśniowy i orzech. Możemy doprawić świeżymi ziołami, dla wzbogacenia smaku.


Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni przez ok 30 minut, w zależności od rodzaju i twardości wykorzystywanych gruszek. Przed wyjęciem, patyczkiem lub widelcem sprawdzamy czy owoce są miękkie i nie stawiają oporu przed wbiciem patyka. 


Podajemy z odrobiną miodu. Smacznego :)

2 komentarze:

Konczi i Szpileczka pisze...

ciekawe połączenie

Foodmania pisze...

deser wręcz idealny!