piątek, 21 listopada 2014

Jesienny przepis na owoce morza z makaronem, dynią i rukolą


Krewetki, ośmiorniczki, mule, kalmary,...wszelakie rodzaje, rozmiary i odmiany owoców morza to rarytas dla każdego ich amatora niezależnie od pory dnia, tygodnia, miesiąca, a tym bardziej nie ma tu dużego znaczenia pora roku. Jednak ponieważ nieustannie poszukujemy, czytamy, szperamy, smakujemy i eksperymentujemy ze smakami, w dzisiejszej propozycji dania z frutti di mare postanowiliśmy wykorzystać typowo jesienny dodatek - dynię. 

Zatem jeśli lubicie owoce morza, a lubicie prawda? to koniecznie przetestujcie ten przepis :) 

Składniki:
  • makaron
  • owoce morza lub krewetki (małe opakowanie ok. 150 - 200 g)
  • garść rukoli
  • dynia, ok 200 g
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka sosu rybnego
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Owoce morza przekładamy na patelnie, by powoli, w temperaturze pokojowej zaczęły się rozmrażać. dynię kroimy w plastry grubości kilki milimetrów, wraz z rozdrobnionym czosnkiem i łyżką masła dodajemy na patelnię.

W tym czasie najlepiej jest włączyć wodę do ugotowania makaronu, który wrzucamy do wrzątku i przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polecam makaron barwiony sephią, który świetnie komponuje się z owocami morza, jednak jest on stosunkowo drogi i z powodzeniem można go zastąpić np. makaronem tagliatelle :)

Wszystkie składniki pod przykryciem podgrzewamy na patelni na wolnym ogniu.


Od czasu do czasu mieszamy. Gdy na patelni pojawi się płyn z frutti di mare oraz z warzyw,  to wspaniały znak! Zależy nam na możliwie najmniejszej redukcji płynów, ponieważ wspaniale połączą się ze śmietanką tworząc sos, który obklei się wokół makaronu :)

Składniki doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnym.


Rukolę rozdrabniamy, by była wygodniejsza w jedzeniu, nie ciągnęła się i wraz ze śmietanką dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i doprawiamy dodatkowo, jeśli całość nie jest zbyt intensywna w smaku. Po dodaniu makaronu smaki będą jeszcze mniej wyczuwalne, dlatego to jest odpowiedni moment na dosolenie lub doostrzenie i łatwe wymieszanie przypraw wraz z zawartością patelni.


Po kilku minutach na patelnię dodajemy ciepły makaron. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze.


Smacznego :)

Brak komentarzy: