sobota, 8 listopada 2014

Makaron chiński z tofu i warzywami na sposób orientalny

Wielokrotnie pisałam, że wraz z Najukochańszym jesteśmy wiernymi fanami kuchni azjatyckiej, dlatego dzisiaj przepis na chiński makaron pszenny z warzywami i tofu:)


Składniki:
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • papryka czerwona
  • pół cukinii
  • pół kostki tofu naturalnego lub wędzonego
  • kilka różyczek brokułu
  • sos sojowy, 3 łyżki
  • pieprz
  • chiński makaron pszenny
  • garść orzechów nerkowca (ew. orzechów ziemnych)
Wykonanie:

Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a cukinie w słupki :)


Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek. Gdy delikatnie się przesmaży, a nawet podpiecze, dodajemy cebulę, podgrzewamy do zeszklenia.


Następnie dodajemy pozostałe warzywa, 3 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody i gotujemy kilka minut pod przykryciem, aż woda wyparuje z patelni.


Dodajemy ser i orzechy. W międzyczasie zgodnie z instrukcją z opakowania gotujemy makaron.


Makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię mieszamy i łączymy z pozostałymi składnikami i nakładamy na talerze.


Smacznego :)

1 komentarz:

Foodmania pisze...

zdrowo i sycąco- super! ;)