poniedziałek, 10 listopada 2014

Zapiekane cebule z farszem z tuńczyka


Warzywa wspaniale nadają się do faszerowania! Nawet te, które na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że nie mają ku temu warunków :)

Jednym z takich warzyw jest cebula. Po obróbce pokazała nieznane wcześniej, nowe oblicze :) Ogromne (pozytywne) zaskoczenie zarówno dla mnie i moich najbliższych. 

Cebula podczas obróbki traci swój ostry smak. Jest mięciutka, słodka i wspaniale współgra z nadzieniem. Fajnie sprawdzi się jako ciepła przystawka. Na pewno zaskoczy i zachwyci wszystkich :)

Składniki:
  • 4 duże cebule
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 jajka
  • czarne oliwki
  • ser żółty, ok 15 dag
  • oregano i tymianek
  • suszone pomidory
  • oliwa, sól, pieprz
  • (bułka tarta, kapary)



Wykonanie:

Cebulę obieramy z łupinek, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy min. 20 minut. Po tym czasie przekładamy na sitko, by odciekły i przestygły na tyle, byśmy mogli podjąć się dalszej obróbki.

Warzywa kroimy na pół, pozbywamy się środka, zostawiając 2, max 3 zewnętrzne warstwy, które będziemy nadziewać farszem. Cebule układamy w naczyniu żaroodpornym.


Wszystkie składniki nadzienia mieszamy ze sobą. Dodajemy również wyjęte wcześniej i rozdrobnione części kilku (nie wszystkich) cebul. Doprawiamy do smaku.

Farszem napełniamy połówki cebul. Przyozdabiamy gałązką tymianku i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 - 220 stopni przez ok 40 minut.


Cebulki podajemy na ciepło, np. z dodatkiem świeżych warzyw :)


Smacznego!

1 komentarz:

posmakujto! pisze...

Prezentują się fantastycznie! :)