niedziela, 23 listopada 2014

Pancakes! Pyszne placuszki zza oceanu


Pankejki na polskie stoły przywędrowały zza oceanu i z amerykańską pewnością siebie podbijają nasze podniebienia. Są pysznie złociste i puszyste, a w dodatku bardzo sycące. Sprawdzają się zarówno jako śniadanie, ale też deser czy słodka kolacja.

I pomimo, że w naszej narodowej kuchni jest wiele placków, racuchów, blinów i wiele innych odmian placuszków na bazie mąki, wody/mleka, i jajek, również my ulegliśmy trendowi na pankejki, bo warto szukać, sprawdzać i poznawać :)


Składniki:
  • szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szklanka maślanki, jogurtu lub kefiru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
Dodatki: miód, nutella, dżem, rodzynki, orzechy, świeże owoce, bita śmietana, bekon, ...
Wykonanie:

Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie miksera, dzięki temu dodatkowo spulchnimy ciasto "wbijając" w nie powietrze podczas ucierania. Masa powinna być gęstsza niż ciasto na naleśniki, ale nadal pozostawać lejąca, konsystencja podobna do tej jaką ma gęsta śmietana. 


Ciasto dobrze jest odstawić na ok godzinę, by odpoczęło. Jeśli po tym czasie zgęstnieje, rozcieńczcie je odrobiną wody. Możecie też przygotować je przed położeniem się spać, by rano móc szybko usmażyć placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny.

Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko na suchej patelni uzyskamy złoty kolor placuszków.


Jemy tak, jak lubimy najbardziej, np. z miodem, cukrem pudrem, owocami, marmoladą, itd, itp.

Poniżej moje propozycje - z nutellą, bitą śmietaną i rodzynkami.


Oraz warstwowo :) Jeden z placuszków smarujemy marmoladą, drugi nutellą. Na każdym z nich układamy plasterki banana, panckejki układamy na sobie, na wierzch dajemy bitą śmietanę, a całość posypujemy rodzynkami.


Smacznego!

1 komentarz:

Foodmania pisze...

takie placuszki mogłabym jeść na każdy posiłek...śniadanie, kolację, podwieczorek.. pysznie!