sobota, 22 listopada 2014

Wino grzane


Dzięki wspomnianym już właściwościom rozgrzewającym i napotnym, powinniśmy stosować go jako jeden z naturalnych środków do walki z pierwszymi oznakami przeziębienia czy grypy.

Wino grzane w formie popularnych, już doprawionych, gotowych do podgrzania "grzańców" jest dostępne w sklepach w wielu odmianach (m.in. galicyjski, po góralsku, toruński). Możemy też kupić przyprawy do wina grzanego. Jednak przed skorzystaniem z gotowych rozwiązań, zachęcam Was do przeczytania etykiety, zapoznanie się ze składem tych produktów, mnie on zniechęca, dlatego samodzielnie przygotowuję ten pyszny napój i każdego z Was do tego zachęcam :)


Składniki:

  • butelka czerwonego wina (rodzaj obojętny)
  • laska cynamonu
  • goździki
  • świeży korzeń imbiru, ok 1,5 cm
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • cukier do smaku
  • ew. jabłko

Wykonanie:

Do garnka wlewamy butelkę wina, dodajemy pokrojoną w półplasterki pomarańczę, cytrynę, opcjonalnie jabłko oraz plasterki świeżego korzenia imbiru. Wrzucamy goździki, cynamon oraz kilka ziaren świeżego pieprzu. Całość podgrzewamy, a następnie doprawiamy do smaku cukrem.


Wino mocno podgrzewamy, jednak nie doprowadzamy do wrzenia, rozlewamy do naczyń. Smacznego!

1 komentarz:

Kamila pisze...

chętnie bym się napiłą, ale muszę się dzisiaj zadowolić gorącą herbatką :) ale w najbliższym czasie na pewno wypróbuję, bo szczerze mówiąc nigdy nie piłam :)