Składniki:
Ciasto:
- 1 średniej wielkości ugotowany burak
- 3/4 kostki masła
- 150 g kakao
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
Krem:
- 0,5 kostki masła
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 150 g kakao
- 200 ml śmietany
- łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Buraka ścieramy na najdrobniejszej tarce. Sok jaki się zbierze w misce odlewamy.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao, solą i masłem miksujemy. Dodajemy jajka, starty burak, cukier oraz wodę i miksujemy na gładką masę.
Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem, pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach jak zawsze przed wyjęciem sprawdzając patykiem czy jest upieczone.
Po wystygnięciu, placek nasączamy mieszaniną wody z rumem (w proporcji 2:1) i soku z cytryny (do smaku).
Czas na przygotowanie polewy. Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i gotujemy na bardzo małym ogniu, by rozpuściły się i połączyły ze sobą. Stale mieszamy, by polewa się nie przypaliła.
Smacznego! :)
1 komentarz:
Mmm, wygląda na cudownie intensywne w smaku :)
Prześlij komentarz