sobota, 8 listopada 2014

Ciasto czekoladowe z burakami

Jesień (niestety) przemienia mnie w cukierniczego łasucha, dlatego najwyższa pora na kolejny przepis na ciasto czekoladowe, tym razem nietypowe, bo z burakami ;)


Składniki:

Ciasto:
  • 1 średniej wielkości ugotowany burak
  • 3/4 kostki masła
  • 150 g kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody

Krem:
  • 0,5 kostki masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 150 g kakao
  • 200 ml śmietany
  • łyżeczka cukru waniliowego



Wykonanie:

Buraka ścieramy na najdrobniejszej tarce. Sok jaki się zbierze w misce odlewamy.


Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao, solą i masłem miksujemy. Dodajemy jajka, starty burak, cukier oraz wodę i miksujemy na gładką masę.


Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem, pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach jak zawsze przed wyjęciem sprawdzając patykiem czy jest upieczone.


Po wystygnięciu, placek nasączamy mieszaniną wody z rumem (w proporcji 2:1) i soku z cytryny (do smaku).


Czas na przygotowanie polewy. Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i gotujemy na bardzo małym ogniu, by rozpuściły się i połączyły ze sobą. Stale mieszamy, by polewa się nie przypaliła.


Polewamy nią ciasto, równomiernie rozprowadzając po całości.


Smacznego! :)

1 komentarz:

gin pisze...

Mmm, wygląda na cudownie intensywne w smaku :)