sobota, 8 listopada 2014

Roladki z kurczaka w szynce długodojrzewającej


Rolady to "studnia bez dna", pomysły na nadzienie, podanie i połączenie smaków nie mają końca :) Są bardzo efektowne i mile przyjmowane przez wielu, dlatego lubię podawać je na spotkaniach rodzinnych. 

Dzisiaj pyszne roladki drobiowo-śródziemnomorskie. Do dzieła! :)


Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • feta
  • suszone pomidory świeży szpinak
  • oliwki czarne
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • szynka długo dojrzewająca
  • oliwa z oliwek, wykałaczki



Wykonanie:

Przed wykonaniem roladek przygotowujemy wszystkie składniki nadzienia. Ser rozgniatamy widelcem, pomidory suszone, oliwki i liście świeżej bazylii kroimy w kaski, szpinak myjemy i osuszamy.


Filety kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błonek, osuszamy.


Pojedynczą pierś z grubszej strony nacinamy tak, by po rozłożeniu powstał jeden duży, płaski kawałek mięsa.


Filet rozbijamy używając tłuczka do mięsa. Solimy i pieprzymy z obydwu stron. Na szerszą część mięsa nakładamy nadzienie, czyli ser, szpinak, bazylie, oliwki i pomidory.


Zwijamy ostrożnie i ścisło w "rurkę", którą owijamy dokładnie plastrami szynki długo dojrzewającej.
Roladki spinamy używając wykałaczek lub białej nitki i układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem.


Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 40 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok 15 minut.

Przed podaniem kroimy w plastry. Jemy tak jak lubimy najbardziej :) na przykład ze świeżymi warzywami.


Smacznego! :)

Brak komentarzy: