Rolady to "studnia bez dna", pomysły na nadzienie, podanie i połączenie smaków nie mają końca :) Są bardzo efektowne i mile przyjmowane przez wielu, dlatego lubię podawać je na spotkaniach rodzinnych.
Dzisiaj pyszne roladki drobiowo-śródziemnomorskie. Do dzieła! :)
Składniki:
- pierś z kurczaka
- feta
- suszone pomidory świeży szpinak
- oliwki czarne
- bazylia
- sól
- pieprz
- szynka długo dojrzewająca
- oliwa z oliwek, wykałaczki
Wykonanie:
Przed wykonaniem roladek przygotowujemy wszystkie składniki nadzienia. Ser rozgniatamy widelcem, pomidory suszone, oliwki i liście świeżej bazylii kroimy w kaski, szpinak myjemy i osuszamy.
Filety kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błonek, osuszamy.
Pojedynczą pierś z grubszej strony nacinamy tak, by po rozłożeniu powstał jeden duży, płaski kawałek mięsa.
Filet rozbijamy używając tłuczka do mięsa. Solimy i pieprzymy z obydwu stron. Na szerszą część mięsa nakładamy nadzienie, czyli ser, szpinak, bazylie, oliwki i pomidory.
Zwijamy ostrożnie i ścisło w "rurkę", którą owijamy dokładnie plastrami szynki długo dojrzewającej.
Roladki spinamy używając wykałaczek lub białej nitki i układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 40 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok 15 minut.
Przed podaniem kroimy w plastry. Jemy tak jak lubimy najbardziej :) na przykład ze świeżymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz