Czasem nachodzi mnie ochota na zupełnie zwyczajną, polską zupę warzywną. Korzystając z bogactwa jesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :)
Składniki:
- 1/3 dużego lub 1/2 małego pora
- pół małego selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 marchewki
- 5 ziemniaków
- 200 g dyni
- 200 g kabaczka lub cukinii
- 2 różnokolorowe papryki
- przecier pomidorowy
- koperek
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz, warzywna kostka rosołowa
- nieśmiertelna maggi
W garnku gotujemy 2 litry wody, dodajemy pokrojona w plastry cebulę, por i seler naciowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz kostkę rosołową, obrane z łupinek ząbki czosnku oraz pokrojony w kostki seler i ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem przez ok 30 minut.
Na patelni przesmażamy i dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką.
Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy) oraz jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy. Ja przy podobnych zupach lubię wydobyć smak potrawy używając nieśmiertelnej maggi ;)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz