poniedziałek, 24 listopada 2014

Zupełnie zwyczajna jesienna zupa warzywna


Czasem nachodzi mnie ochota na zupełnie zwyczajną, polską zupę warzywną. Korzystając z bogactwa jesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :)


Składniki:
  • 1/3 dużego lub 1/2 małego pora
  • pół małego selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 200 g dyni
  • 200 g kabaczka lub cukinii
  • 2 różnokolorowe papryki
  • przecier pomidorowy
  • koperek
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, warzywna kostka rosołowa
  • nieśmiertelna maggi


Wykonanie:

W garnku gotujemy 2 litry wody, dodajemy pokrojona w plastry cebulę, por i seler naciowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz kostkę rosołową, obrane z łupinek ząbki czosnku oraz pokrojony w kostki seler i ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem przez ok 30 minut.


Na patelni przesmażamy i dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką. 


Gdy będą miękkie dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i dalej gotujemy jeszcze ok 30 min.


Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy) oraz jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy. Ja przy podobnych zupach lubię wydobyć smak potrawy używając nieśmiertelnej maggi ;)


Smacznego :)

Brak komentarzy: