czwartek, 20 listopada 2014

Mięso z warzywami w sosie teriyaki


Teriyaki znają wszyscy, jeśli nie z własnych, kuchennych doświadczeń, to zapewne kosztowaliście go w ulubionej knajpce z azjatyckim jedzeniem. Jest intensywny i niepowtarzalny. W jego skład wchodzi sos sojowy, cukier (lub miód), czosnek, imbir i sake,a  sekretem są oczywiście proporcje. Dlatego możecie wykonać go samodzielnie, lub pójść "na łatwiznę" i sięgnąć po gotowy, dostępny w każdym supermarkecie, jak ja uczyniłam ;)

Sos możecie wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.

W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak w tym przepisie był mocno przypadkowy. Najukochańszy był głodny, musiałam szybko reagować! Ze względu na porę wybór mięsiw w osiedlowym sklepie był już mocno ograniczony, chciał czy nie chciał wybór padł na kurczęcię, jednak możecie zastąpić go innym rodzajem mięsa (wołowiną, wieprzowiną, drobiem, krewetkami,...). Przepis jest uniwersalny i doskonale będzie się komponować z każdym z nich, a najlepszym dowodem na to jest widok pałaszującego Kochanego Wybranka i jego zachwyty nad posiłkiem ("ale to było dobre!") jeszcze na dłuuuugo po posiłku :)


Składniki:
  • duży filet z kurczaka
  • cukinia
  • pół papryki czerwonej i żółtej
  • marchew
  • świeży korzeń imbiru, ok 1 - 2 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • szczypior od dymki
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka
  • sos teriyaki
  • ryż
Wykonanie:

Mięso kroimy w paski lub kostkę (jak lubicie), przekładamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami ojeju. Doprawiamy solą i pieprzem.


Do mięsa dodajemy warzywa, imbir i czosnek. Smażymy na wolnym ogniu (przez część czasu możemy pod przykryciem).


Po ok. 5 minutach, gdy składniki zaczną puszczać soki :) doprawiamy słodką papryką. Smażymy kolejne 5 minut.


Następnie dodajemy sos teriyaki, ja dodałam 2/3 butelki, czyli ok 100 - 150 ml. Mieszamy wszystkie składniki i po ok 2 minutach przekładamy na talerze.

Podajemy z ryżem, posypane grubym szczypiorem (z dymki).   


Smacznego! :)

Brak komentarzy: