Teriyaki znają wszyscy, jeśli nie z własnych, kuchennych doświadczeń, to zapewne kosztowaliście go w ulubionej knajpce z azjatyckim jedzeniem. Jest intensywny i niepowtarzalny. W jego skład wchodzi sos sojowy, cukier (lub miód), czosnek, imbir i sake,a sekretem są oczywiście proporcje. Dlatego możecie wykonać go samodzielnie, lub pójść "na łatwiznę" i sięgnąć po gotowy, dostępny w każdym supermarkecie, jak ja uczyniłam ;)
Sos możecie wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.
W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak w tym przepisie był mocno przypadkowy. Najukochańszy był głodny, musiałam szybko reagować! Ze względu na porę wybór mięsiw w osiedlowym sklepie był już mocno ograniczony, chciał czy nie chciał wybór padł na kurczęcię, jednak możecie zastąpić go innym rodzajem mięsa (wołowiną, wieprzowiną, drobiem, krewetkami,...). Przepis jest uniwersalny i doskonale będzie się komponować z każdym z nich, a najlepszym dowodem na to jest widok pałaszującego Kochanego Wybranka i jego zachwyty nad posiłkiem ("ale to było dobre!") jeszcze na dłuuuugo po posiłku :)
Składniki:
- duży filet z kurczaka
- cukinia
- pół papryki czerwonej i żółtej
- marchew
- świeży korzeń imbiru, ok 1 - 2 cm
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- szczypior od dymki
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka
- sos teriyaki
- ryż
Wykonanie:
Smacznego! :)
Mięso kroimy w paski lub kostkę (jak lubicie), przekładamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami ojeju. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do mięsa dodajemy warzywa, imbir i czosnek. Smażymy na wolnym ogniu (przez część czasu możemy pod przykryciem).
Po ok. 5 minutach, gdy składniki zaczną puszczać soki :) doprawiamy słodką papryką. Smażymy kolejne 5 minut.
Następnie dodajemy sos teriyaki, ja dodałam 2/3 butelki, czyli ok 100 - 150 ml. Mieszamy wszystkie składniki i po ok 2 minutach przekładamy na talerze.
Podajemy z ryżem, posypane grubym szczypiorem (z dymki).
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz