Jak urozmaicić swoje śniadania? Najłatwiej, najszybciej i najwygodniej jest sięgnąć po kanapkę, serek lub w pośpiechu zrobić jajecznicę, jednak w weekend, gdy donikąd nie gonimy, mamy czas na celebrację porannego posiłku i kulinarne eksperymenty :) Dlatego zachęcam Was do skorzystania z mojej propozycji, zapiekanych pomidorów z jajkiem, wędliną serem i ziołami.
Składniki:
- pomidory
- jajka
- wędlina
- ser żółty
- tymianek świeży lub suszony
- sól pieprz
- do podania sałata lub rukola, oliwki, grzanki
Wykonanie:
Z pomidorów wykrajamy zieloną część i łyżeczką wydrążamy środek. Do środka pomidora wkładamy wędlinę, wykładamy nią wszystkie ścianki warzywa, następnie do każdego pomidora wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem, by podczas zapiekania, pomidory nie przywarły do niego.
Otwór z widocznym jajkiem wypełniamy tartym serem i tymiankiem.
Podajemy z zieleniną i oliwkami.
Wg mnie idealnie do tego pasują domowe grzanki przyrządzone z czerstwego pieczywa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz