środa, 12 listopada 2014

Pomidory zapiekane z jajkiem i wędliną


Jak urozmaicić  swoje śniadania? Najłatwiej, najszybciej i najwygodniej jest sięgnąć po kanapkę, serek lub w pośpiechu zrobić jajecznicę, jednak w weekend, gdy donikąd nie gonimy, mamy czas na celebrację porannego posiłku i kulinarne eksperymenty :) Dlatego zachęcam Was do skorzystania z mojej propozycji, zapiekanych pomidorów z jajkiem, wędliną serem i ziołami.

Składniki:
  • pomidory
  • jajka
  • wędlina
  • ser żółty
  • tymianek świeży lub suszony
  • sól pieprz
  • do podania sałata lub rukola, oliwki, grzanki
Wykonanie:

Z pomidorów wykrajamy zieloną część i łyżeczką wydrążamy środek. Do środka pomidora wkładamy wędlinę, wykładamy nią wszystkie ścianki warzywa, następnie do każdego pomidora wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem, by podczas zapiekania, pomidory nie przywarły do niego.


Otwór z widocznym jajkiem wypełniamy tartym serem i tymiankiem.


Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut.


Podajemy z zieleniną i oliwkami.


Wg mnie idealnie do tego pasują domowe grzanki przyrządzone z czerstwego pieczywa :)


Smacznego! :)

Brak komentarzy: