Jabłka są naszym "owocem narodowym". Najczęściej jemy je same, surowe, ale są też powszechnie wykorzystywane m.in. do deserów, sałatek, mięs.
My też pieczemy jabłka przełamując ich smak serowym nadzieniem, dzięki czemu są idealne zarówno na niekonwencjonalny deser jak i przystawkę lub lekką kolację :)
- jabłka
- pomidory suszone (po jednym na jabłko)
- min dwa rodzaje serów pleśniowych, np. camembert, gorgonzola,..
- skórka pomarańczy
- orzechy (np. laskowe, ziemne, włoskie)
- miód
- tymianek
Owoce dokładnie myjemy, osuszamy, wycinamy ogonek i pozbywamy się gniazda nasiennego przy pomocy łyżeczki do melonów lub noża, uważając przy tym, by nie zrobić prześwitu na zewnątrz owoca, bo wtedy całe nadzienie, jakie do niego włożymy, wypłynie.
Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy je piec. Do każdego z owoców dodajemy odrobinę otartej z owocu skórki pomarańczy, a następnie wkładamy po kawałku kilku rodzajów sera. Ja użyłam camemberta i lazura.
Następnie do każdego jabłka wkładamy gałązkę tymianku, na wierzch kładziemy kawałek pomidora suszonego w oleju i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.
Pieczemy w ok 200 stopniach do miękkości :)
Podajemy z odrobiną miodu i orzechami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz