Warzywa wspaniale nadają się do faszerowania! Nawet te, które na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że nie mają ku temu warunków :)
Jednym z takich warzyw jest cebula. Po obróbce pokazała nieznane wcześniej, nowe oblicze :) Ogromne (pozytywne) zaskoczenie zarówno dla mnie i moich najbliższych.
Cebula podczas obróbki traci swój ostry smak. Jest mięciutka, słodka i wspaniale współgra z nadzieniem. Fajnie sprawdzi się jako ciepła przystawka. Na pewno zaskoczy i zachwyci wszystkich :)
Składniki:
- 4 duże cebule
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 jajka
- czarne oliwki
- ser żółty, ok 15 dag
- oregano i tymianek
- suszone pomidory
- oliwa, sól, pieprz
- (bułka tarta, kapary)
Wykonanie:
Cebulę obieramy z łupinek, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy min. 20 minut. Po tym czasie przekładamy na sitko, by odciekły i przestygły na tyle, byśmy mogli podjąć się dalszej obróbki.
Warzywa kroimy na pół, pozbywamy się środka, zostawiając 2, max 3 zewnętrzne warstwy, które będziemy nadziewać farszem. Cebule układamy w naczyniu żaroodpornym.
Wszystkie składniki nadzienia mieszamy ze sobą. Dodajemy również wyjęte wcześniej i rozdrobnione części kilku (nie wszystkich) cebul. Doprawiamy do smaku.
Farszem napełniamy połówki cebul. Przyozdabiamy gałązką tymianku i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 - 220 stopni przez ok 40 minut.
Cebulki podajemy na ciepło, np. z dodatkiem świeżych warzyw :)
Smacznego!
1 komentarz:
Prezentują się fantastycznie! :)
Prześlij komentarz