wtorek, 4 listopada 2014

Rukola w roli głównej


Minimalistyczna, acz efektowna i bardzo smaczna, warstwowa sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i serem żółtym sprawdzi się na każdym spotkaniu towarzyskim, rodzinnym, wszelakim :)

Składniki:
  • rukola
  • pomidory suszone
  • ser żółty
  • oliwa
  • czosnek




Wykonanie:

Rukolę myjemy, osuszamy i dla wygody jedzenia kroimy na mniejsze kawałki, a następnie przekładamy do naczynia, w jakim będziemy podawać sałatkę.


Następnie rozdrabniamy czosnek. Możemy użyć w tym celu wyciskarki, ale wówczas czosnek jest bardziej intensywny, dlatego wolę poszatkować go nożem.


Mieszamy go wraz z oliwą / olejem roślinnym.


I polewamy nim rukolę. Nie mieszamy, pozostawiamy tak jak jest :)


Pomidory suszone kroimy w paseczki i równomiernie rozkładamy na rukoli.


Ostatnim krokiem w przygotowaniu jest starcie żółtego sera na tarce o drobnych oczkach, wówczas lepiej się komponuje z pozostałymi składnikami, jest subtelniejszy i mniej wyczuwalny.


Oraz zwieńczenie nim naszego dzieła, czyli również równomierne posypanie nim pomidorów. Danie jest gotowe.


Jak widać na zdjęciach, ze składników powstały trzy ładnie oddzielające się warstwy, które najlepiej prezentują się w przeźroczystym naczyniu.

Sałatkę nakładamy nabierając ją od dołu i mieszamy na talerzu :)


Smacznego!

2 komentarze:

Unknown pisze...

Salatka przepyszna :) wprawdzie ja mialam suszone pomidory w oleju z ziolami, wiec pomidoy odsaczylam ale nie do konca, i zmieszalam z czosnkiem.

Unknown pisze...

Zarówno z pomidorami w oleju, jak i bez sałatka smakuje super. Zawsze się udaje i nie dość, że jest przepyszna to i bardzo efektowna :)